menu
Word Lid
'realistisch en betaalbaar alternatief voor groen dogmatisme'

[PERSMEDEDELING - 28 maart 2021]

Vlaams Belang stelt “realistisch en betaalbaar alternatief voor groen dogmatisme” voor op studiedag

Zondag zond het Vlaams Belang haar digitale studiedag over klimaat en energie uit. De partij brak met een aantal clichés over het thema en toonde aan dat er wel degelijk een realistisch, betaalbaar alternatief bestaat voor het groene dogmatisme”. Hiervoor stond een evenwichtig panel van experts garant, aangevuld door volksvertegenwoordigers uit de verschillende parlementen.

De Nederlandse fysicus en wetenschapsjournalist Marcel Crok beet de spits af. Al jaren is Crok één van de kritische geluiden in het klimaatdebat in Nederland. In 2019 stond hij zo mee aan de wieg van de Stichting Climate Intelligence (CLINTEL). Volgens Crok is de klimaathysterie, die van groen en extreemlinks naar het centrum is overgewaaid, nergens voor nodig. Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang) sloot zich daarbij aan door te stellen dat “het Vlaams Belang het klimaatvraagstuk overlaat aan de wetenschap.” Ravyts waarschuwde voor de grote kostprijs die het klimaatalarmisme met zich meebrengt, onder meer in het Just Transition Fund van de Europese Green Deal komt dit tot uiting.

Vervolgens was het uitkijken naar het luik over kernenergie. Het Vlaams Belang is tegen de paarsgroene kernuitstap en vroeg aan de Amerikaan Michael Shellenberger, wereldvermaard auteur van meerdere bestsellers, wat de gevolgen van zo’n kernuitstap kunnen zijn. Shellenberger deed twee jaar geleden zelf ons land aan. Hij voorspelde dat aangezien kernenergie de helft van onze energiemix uitmaakt, hernieuwbare energie het gat van de kernuitstap nooit zal dichten en België dus enorm afhankelijk dreigt te worden van het buitenland. Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) benadrukte de inzet die het Vlaams Belang levert in dit dossier. Van Lommel verwees naar de kernuitstap als “een rondje poker”, vermits de vervanging van de capaciteit door gas helemaal niet gewaarborgd wordt. Op die manier brengen onder meer CD&V en Open Vld onze bevoorradingszekerheid ernstig in gevaar. Bovendien, zo meent Van Lommel, is de angst voor kernenergie ongegrond. Zo zijn, aldus Van Lommel, de mogelijkheden om bijvoorbeeld kernafval te verwerken, erg ontwikkeld en vooral zeer veilig.

Van Lommel vond gehoor voor dit discours bij dr. Martin Hinoul, fysicus van opleiding en een man die van veel markten thuis is. Hinoul, die jarenlang technologie-attaché was in Sillicon Valley en vandaag nog steeds actief is in de Russische innovatiebranche, vindt het jammer dat een regio zoals Vlaanderen door de kernuitstap heel wat potentieel misloopt. Volgens Hinoul is de kennis er immers in Vlaanderen, zo is het SCK in Mol bezig met topprojecten die uniek zijn in de wereld. De nucleaire sector zit boordevol innovatie en het zou zonde zijn voor een kenniseconomie als Vlaanderen om deze boot te missen.

Daarna was het de beurt aan Vlaams Volksvertegenwoordiger Sam Van Rooy (Vlaams Belang). Van Rooy verduidelijkte onder meer dan hernieuwbare energie helemaal niet zo groen blijkt te zijn en bovendien nog eens veel compilaties met zich meebrengt. Het zijn instabiele energiebronnen die eigenlijk ongewenst zijn bij de Vlamingen en daar bovenop een torenhoge kostprijs kennen. Dit bracht ons naadloos op het sociale vraagstuk. De “klimaatreligie” zoals Van Rooy het stelde kost handenvol geld, energie moet voor het Vlaams Belang eerst en vooral betaalbaar zijn.

Tot slot kwam fractieleider in Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) aan bod. Janssens vatte samen hoe het Vlaams Belang klimaat en energie ziet. De drie B’s staan hierbij centraal: energie moet voor het Vlaams Belang getoetst worden aan betaalbaarheid, betrouwbaarheid en of het beter is voor het milieu.

Fré Pas

Persmedewerker Vlaams Belang

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF